Η παρέα μας…

ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ

Μη μένεις στη μοναξιά σου…Έλα στην παρέα μας…Κάθε Δευτέρα βράδυ στις 8 σε περιμένουμε να διαβάσουμε μαζί το Απόδειπνο και έπειτα ανοικτά και χωρίς προκαταλήψεις, να μιλήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα που σε προβληματίζουν. Έλα να αναζητήσουμε μαζί λύσεις στις δυσκολίες μέσα από μια αγνή παρέα και συντροφιά.

ΕΛΑ ΚΑΙ ΣΥ, ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

Αρχιμ. Νικόδημος Σιδέρης

Φτιάξε το δικό σου γλυκόξινο ξύδι

balsamicoΤα τελευταία χρόνια, τα γλυκόξινα ξύδια έχουν κερδίσει μεγάλος μέρος της αγοράς και κυριαρχούν στην προτίμηση του καταναλωτή. Κυριότερος εκπρόσωπος το βαλσαμικό ξύδι, που στην αυθεντική του μορφή (balsamico di modena) παράγεται απευθείας από πετιμέζι (βρασμένος μούστος) και όχι από κρασί. Είναι ένα ξύδι που για να παρασκευασθεί χρειάζεται πάρα πολλά χρόνια, περισσότερα από 30. Επίσης, άλλος ένας παράγοντας που το κάνει τόσο μοναδικό είναι η παλαίωση σε ξύλινα βαρέλια, που προσδίδει στο προϊόν έξτρα άρωμα και γεύση.

Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο προϊόν είναι το Καλόγερίτσικο ή Γλυκάδι. Τα παλαιότερα χρόνια, στην περιοχή των Μεσογείων (Αττική), οι ντόπιοι οινοπαραγωγοί παρασκεύαζαν ένα γλυκό ξύδι απευθείας από το φρέσκο μούστο του τρύγου. Αραίωναν τον μούστο με νερό, έριχναν μέσα λίγο ξύδι για να βοηθήσουν τη διαδικασία να ξεκινήσει και η φύση αναλάμβανε τα υπόλοιπα. Το προϊόν που έπαιρναν είχε μια χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση. Με τον ίδιο περίπου τρόπο έφτιαχναν ξύδι και οι καλόγεροι στα μοναστήρια κι έτσι προκύπτει και το όνομα Καλογερίστικο.

Αν θέλετε να φτιάξετε ένα γλυκόξινο ξύδι στο σπίτι, υπάρχει λύση.

Σημειώστε τη συνταγή:

Ζυγίζουμε 170-180 γρ. μαύρη ζάχαρη και τη διαλύουμε σε 1 λίτρο μαύρο μπρούσκο κρασί. Το τοποθετούμε πάνω στη φωτιά και το βράζουμε μέχρι να μείνει το 1/3 του αρχικού όγκου. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Στη συνέχεια διαλέγουμε ένα δυνατό ξύδι καλής ποιότητας (8,5 βαθμών) και ζυγίζουμε 700 γρ. Ανακατεύουμε το ξύδι με το σιρόπι που παρασκευάσαμε και θα έχουμε ένα σπιτικό, γλυκόξινο ξύδι!

Μπορεί να μην έχουμε τα αρώματα ενός αυθεντικού μπαλσάμικο, αλλά θα είναι το δικό σας, σπιτικό, γλυκόξινο ξύδι!
Πηγή:  blog.livingreen.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μάρτιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Ιστορικό
ΙΕΡΟΝ ΕΥΧΕΛΑΙΟΝ

epikairoilogoi

Κάθε Δευτέρα ἀπόγευμα καί ὥρα 5:30μ.μ. στόν Ἱερό Ναό μας θά τελεῖται ἡ ἀκολουθία τοῦ Ἱεροῦ εὐχελαίου ὑπέρ ἐλέους καί ὑγείας. Θά ἀκολουθεῖ ἑσπερινό κήρυγμα ἀπό τον Πανοσιολογιότατο Ἀρχιμανδρίτη Νικόδημο Σιδέρη. Θέμα: Γένεσις, ἑρμηνεία τοῦ πρώτου βιβλίου τῆς Ἁγίας Γραφῆς.
Καιρός

Σύνδεση | www.IMKBY.gr

Copyright © [2012]. All Rights Reserved.