Η παρέα μας…

ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ

Μη μένεις στη μοναξιά σου…Έλα στην παρέα μας…Κάθε Δευτέρα βράδυ στις 8 σε περιμένουμε να διαβάσουμε μαζί το Απόδειπνο και έπειτα ανοικτά και χωρίς προκαταλήψεις, να μιλήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα που σε προβληματίζουν. Έλα να αναζητήσουμε μαζί λύσεις στις δυσκολίες μέσα από μια αγνή παρέα και συντροφιά.

ΕΛΑ ΚΑΙ ΣΥ, ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

Αρχιμ. Νικόδημος Σιδέρης

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΟΒΟΣ-ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΝ 25 ΝΕΟΜΒΡΙΟΥ

hgfw565qeqyew8rirtΤου Μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου.

“Πάντα ἰσχύω ἐν τῷ ἐνδυναμοῦντί με Χριστῷ”, (Φιλιπ. δ΄ 3)

Είναι αξιοθαύμαστος η γενναιότης και η ανδρεία, με την οποίαν αντιμετώπισε το μαρτύριον και τον θάνατον η εορταζομένη Αγία Αικατερίνη. Νεαρά κόρη, αδύνατος ύπαρξις, παρουσιάζεται με ηρωισμόν αυνήθη δια το φύλον και την ηλικίαν της. Πού οφείλεται το γεγονός τούτο; Ιδού η απάντησις, κατά τον Απ. Παύλο: <πάντα ισχύω εν τω ενδυναμούντι με Χριστώ>. Ας εμβαθύνωμεν εις το γεγονός και εις την εξήγησίν του. Διότι έχει πάντοτε τας αναλογίας του και την εφαρμογήν του εις την ζωήν μας.

  1. Ανήκεν εις το λεγόμενον ασθενές φύλον. Δεν θα ήτο παράδοξον, εάν ο φόβος των φρικτών βασανιστηρίων την έκαμπτεν. Ούτε ικανοποιεί άλλη εξήγησις, από εκείνας που ηθέλησαν μερικοί να υποστηρίξουν. Ουδείς ενθουσιασμός ή φανασισμός θα ωδηγούσε μέχρι του <τροχού> του αίματος, των αφορήτων πόνων, του θανάτου. Μια νεάνις με προσόντα σπάνια (αριστοκρατικήν καταγωγήν, μόρφωσιν, ωραιότητα…) δεν θα τα εθυσίαζεν όλα, χωρίς να υπάρχει το κίνητρον και η ενδυνάμωσις την χριστιανικής πίστεως. Αλλ΄η Αικατερίνη ησθάνετο αγάπην και αφοσίωσιν εις τον Σωτήρα Χριστόν. Εάν Εκείνος έπαθεν υπερ ημών, εσκέπτετο, διατί και ημείς να μη <συμπάσχωμεν, ίνα και συνδοξασθώμεν>; (Ρωμ. η, 17). Εκείνος είπεν, ότι <ός αν απολέση την ψυχήν αυτού ένεκεν εμού…. Ούτος σώσει αυτήν> (Μαρκ. η, 35). Και η αγία Αικατερίνη, <αφορώσα εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν> (Εβρ. ιβ, 2), εμπνέεται παρ΄Αυτού. Προχωρεί εις την απόφασιν της θυσίας. Ατρόμητος προ των απειλών. Αλύγιστη προ των βασάνων. Άφοβος απέναντι και αυτού του θανάτου. Εις όλα δε αυτά πηγή δυνάμεως υπήρξεν ο κατά Χριστόν ζήλος της, <πάντα ισχύω εν τω ενδυναμούντι με Χριστώ>.
  2. και ταύτα μεν η αγία Αικατερίνη. Όλοι όμως αντιμετωπίζομεν δυσκολίας εις την ζωήν. Και όλοι έχωμεν ανάγκην ενισχύσεως της θελήσεως και του χαρακτήρος μας, δια να είμεθα δυνατοί ενώπιον των δυσχερών περιστάσεων.

Πολλοί εμφανίζονται ως τάχα δυνατοί και δυναμικοί άνθρωποι. Πώς όμως αντιλαμβάνονται την ισχύν και την δύναμιν; Ως βίαιον τρόπον και καταπίεσιν των άλλων. Χαρακτήρες θυμώδεις και απότομοι. Άνθρωποι τραχείς και σκληροί. Καταπιέζοντες τους υπο την εξουσίαν των ή τους έχοντας την ανάγκη των.

Δεν είναι όμως αυτό πραγματική δύναμις. Εις την πραγματικότητα πρόκειται περί ανθρωπίνων αδυναμιών, από εκείνας μάλιστα που δεν έχουν εύκολα οι άνθρωποι την δύναμιν να τας υπερνικήσουν. Δια τούτο, άνθρωποι μεγάλης εξωτερικής επιβολής, είναι ως προς τον εαυτόν των ασθενούς χαρακτήρος και αναποφάσιστοι. Υποχείριοι εις πολλά πάθη… Εις ώρας δε συμφορών τα χάνουν και απελπίζονται. Πολύ ολιγώτερον κατορθώνουν να αντιμετωπίσουν γενναίως κινδύνους και απαιτήσεις του καθήκοντος. Συνήθως λιποτακτούν από το καθήκον, όταν τούτο απαιτή ηρωισμόν.

Μόνον ο αληθής χριστιανός είναι πράγματι δυνατός άνθρωπος.  Έχει αυτοκυριαρχίαν. Και < το νικάν αυτόν εαυτών πασών νικών πρώτη τε και αρίστη>, διεκήρυξαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Έχει υπομονήν ο αληθής χριστιανός. Έχει συνέπειαν προς τας αρχάς του, και αψηφά όσα δυσάρεστα επακολουθούν, ένεκα την τηρήσεως της χριστιανικής γραμμής κατά πάντα. <Τα πάντα ισχύει εν τω ενδυναμούντι με Χριστώ>.

Αγαπητοί, το παράδειγμα της εορταζομένης μεγαλομάρτυρος αγίας Αικατερίνης δεν είναι απλώς προτρεπτικόν και ενισχυτικόν δι΄ημάς. Αλλ΄είναι και προς έλεγχον μας, δια τας αδυναμίας που έχομεν και δια την έλλειψιν θάρρους και αγωνιστικής διαθέσεως εις την ζωήν. Είθε να μας κινήση προς αγώνας πνευματικούς, και να μας αυξήση τον ζήλονδια την αρετήν και το θέλημα του Κυρίου, δια να αναδειχθώμεν άξιοι πολίται και εργάται της βασιλείας των ουρανών.

Πηγή: Εόρτια Μηνύματα – Κηρύγματα επι ταις εορταίς, Αρχιμανδρίτου Νικοδήμου Βαλληνδρά, Αθήνα 1964

Επιμέλεια Χρήστος Κονταξής, Ιεροσπουδαστής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δεκέμβριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Αρχείο
ΙΕΡΟΝ ΕΥΧΕΛΑΙΟΝ

epikairoilogoi

Κάθε Δευτέρα ἀπόγευμα καί ὥρα 5:30μ.μ. στόν Ἱερό Ναό μας θά τελεῖται ἡ ἀκολουθία τοῦ Ἱεροῦ εὐχελαίου ὑπέρ ἐλέους καί ὑγείας. Θά ἀκολουθεῖ ἑσπερινό κήρυγμα ἀπό τον Πανοσιολογιότατο Ἀρχιμανδρίτη Νικόδημο Σιδέρη. Θέμα: Γένεσις, ἑρμηνεία τοῦ πρώτου βιβλίου τῆς Ἁγίας Γραφῆς.
Καιρός

Σύνδεση | www.IMKBY.gr

Copyright © [2012]. All Rights Reserved.