Η παρέα μας…

ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ

Μη μένεις στη μοναξιά σου…Έλα στην παρέα μας…Κάθε Δευτέρα βράδυ στις 8 σε περιμένουμε να διαβάσουμε μαζί το Απόδειπνο και έπειτα ανοικτά και χωρίς προκαταλήψεις, να μιλήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα που σε προβληματίζουν. Έλα να αναζητήσουμε μαζί λύσεις στις δυσκολίες μέσα από μια αγνή παρέα και συντροφιά.

ΕΛΑ ΚΑΙ ΣΥ, ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

Αρχιμ. Νικόδημος Σιδέρης

Η Παραβολή του Καλού Σαμαρείτου.Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου

cebf-cebaceb1cebbcebfcf83-cf83ceb1cebcceb1cf81ceb5ceb9cf84ceb7cf83-ceb25

‘’ Τις εστί μου πλησίον; ‘’

Στην σημερινήν κοινωνίαν δεν αισθάνονται πολύ κοντά οι άνθρωποι μεταξύ των. Συγκροτούμεν ‘’κοινωνίαν ‘’ χωρίς να έχωμεν ουσιαστικήν κοινωνίαν. Μόνον συμβατικάς σχέσεις διατηρούμεν , χωρίς κοινωνίαν αγάπης. Η παραβολή του καλού Σαμαρείτου ελέχθη υπο του Κυρίου εις απάντησιν ερωτήματος κάποιου νομικού: ‘’τις εστί μου πλησίον;’’. Ποιόν δηλαδή μπορώ να οφείλω να τον θεωρώ ‘’πλησίων’’ και να του προσφέρω αγάπην;. Ερώτημα που ενδιαφέρει και ημάς. Ας το εξετάσωμεν, κατά το Ευαγγέλιον.

  1. Έθεσε την ερώτησιν ο άνθρωπος εκείνος, όταν ο Χριστός του υπέδειξε την μεγάλην εντολήν του νόμου του Θεού (Π. Διαθήκη) ‘’αγαπήσεις…. και τον πλησίον σου ως σεαυτών’’ Αυτή η εντολή υπονοεί ασφαλώς ότι πρωτίστως αγαπώμεν τον εαυτόν μας. Και καλούμεθα να εξισώνωμεν και τους άλλους με τον εαυτόν μας. Να μη ενδιαφερώμεθα μόνον δια τον εαυτών μας, αλλ΄εξ ίσου και δια τους άλλους που είναι γύρο μας. Αλλά δυστυχώς εξαντλούμεν τα ενδιαφέροντά μας εις τον εαυτών μας. ‘’Ουδείς γαρ ποτέ την εαυτού σάρκα εμίσησεν, αλλ΄ εκτρέφει και θάλπει αυτήν’’ (Εφ. έ, 29).                                                                                 
  2. Και ο ιερεύς και ο λευίτης της παραβολής εκύτταξαν μόνον τον εαυτόν τους και την ασφάλειάν τους. Και αδιαφόρησαν  δια τον μισοπεθαμένον τραυματίαν που εκακοποίησαν οι λησταί. Δεν υπάρχει εν τούτοις ούτε ασφάλεια ούτε ευτυχία, όταν οι άλλοι γύρο μας υποφέρουν. Εγωισμός, συμφέρον, ιδιοτέλεια είναι κακοί σύμβουλοι. Και κοινωνικώς και ηθικώς. Η χριστιανική όμως αγάπη ‘’ου ζητεί τα εαυτής’’ ( Α Κορ. ιγ, 5). Πλατύνει την καρδίαν μας, δια να χωρέση και τους άλλους, ‘’καθώς και ο Κύριος την Εκκλησίαν’’         (Εφες, αυτόθι). Ο Χριστός μας αγαπά όλους. Και συ, χριστιανέ, ‘’πορεύου και ποιεί ομοίως’’ – ως ο Χριστός, ο καλός Σαμαρείτης.
  3. Ο πολύς κόσμος ολίγον διευρύνει την αγάπην του. Αγαπά και φροντίζει ‘’όσους κλείνει η πόρτα του’’ – το σπίτι του, την οικογένειά του. Οι άλλοι του είναι ξένοι. Όχι καλοί μόνον για τους έξω… ‘’ Εί τις των ιδίων και μάλιστα των οικείων ου προνοεί, την πίστιν ήρνηται…’’ ( Α’ Τιμ. ε, 8). Υπάρχουν όμως και οι ‘’οικείοι της πίστεως’’ (Γαλ. στ 10). Και απ΄αυτής της απόψεως, ακόμη και εκτός του ανθρωπιστικού καθήκοντος, ήταν αδικαιολόγητος ο ιερεύς και ο λευίτης… Και δι΄ημάς υπάρχει η υποχρέωσις και αναπτύσσωμεν μεταξύ μας γενικώτερον δεσμούς αγάπης και ενότητος, συλλογιζόμενοι ότι ο Χριστός είναι ‘’σωτήρ πάντων ανθρώπων, μάλιστα πιστών’’ (Α΄Τιμ. δ, 10).
  4. Εν τέλει της παραβολής ο Κύριος αντέστρεψε το ερώτημα. Όχι ‘’τις εστί μου πλησίων;’’, αλλά ποιος πλησίασε τον έχοντα ανάγκην. Δηλαδά να εξετάζη ο καθένας ποίους οφείλει να αγαπά και να βοηθή. Ο κανών πρέπει να είναι ‘’τον ερχόμενον προς με ου μη εκβάλη έξω’’ (Ιω. α, 37). Όποιος κρούει την θύραν μου, όποιον μπορώ να βοηθήσω, όποιος θα ευρεθή εις την ακτίνα των δυνατοτήτων και της επιρροής μου, δεν πρέπει να φεύγη ‘’κενός’’ (πλήν των εξαπατώντων)… Υπεράνω διακρίσεων κοινωνικών ‘’ημετέρων’’ και μη…’’ Εφ΄όσον εποιήσατε τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε’’.

 

Πηγή: Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου, Το κήρυγμα του θείου λόγου, Τόμος Β΄, Εκδόσεις Ι.Ν Αγίου Ανδρέου Πατρών, Πάτρα 2004

 

Επιμέλεια Χρήστος Κονταξής Ιεροσπουδαστής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Απρ    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Αρχείο
ΙΕΡΟΝ ΕΥΧΕΛΑΙΟΝ

epikairoilogoi

Κάθε Δευτέρα ἀπόγευμα καί ὥρα 5:30μ.μ. στόν Ἱερό Ναό μας θά τελεῖται ἡ ἀκολουθία τοῦ Ἱεροῦ εὐχελαίου ὑπέρ ἐλέους καί ὑγείας. Θά ἀκολουθεῖ ἑσπερινό κήρυγμα ἀπό τον Πανοσιολογιότατο Ἀρχιμανδρίτη Νικόδημο Σιδέρη. Θέμα: Γένεσις, ἑρμηνεία τοῦ πρώτου βιβλίου τῆς Ἁγίας Γραφῆς.
Καιρός

Σύνδεση | www.IMKBY.gr

Copyright © [2012]. All Rights Reserved.